maandag 23 juni 2008

Meer euro's dan bezoekers bij benefiet

Uit: Brabants Dagblad. Door Kees van der Zandt. maandag 23 juni 2008

DEN BOSCH - Op de toepasselijke en vrolijke tonen van het nummer 'Sjanghai, Sjanghai' collecteerden de Kikvorschen gistermiddag op de Bossche Markt voor de slachtoffers van de aardbeving in China.

Bertie van de Heuvel, voorzitter van de Oeteldonkse hofkapel, werd door 'Kikvorschvrouw' Julia van Zoggel met succes verleid geld in de collectebus te stoppen.

De collecte maakte deel uit van het benefietconcert One World One Dream ten behoeve de aardbevingsramp in China op het benauwde Bossche marktplein. Artiesten als Grad Damen, Sandra Reemer, Hans Kazan, Mai Tai en het Bossche feesttrio No Nonsens traden belangeloos op.

Bosschenaar Ben van Wijk, orkestleider van Benny's Big Show Orchestra, nam drie weken geleden het initiatief voor dit concert. Hij bleek zeer onder de indruk van de aardbeving in China, die plaats had nadat hij met zijn orkest was teruggekeerd van een toernee in Sjanghai. ,,Het is heel bizar om te weten dat in dat gastvrije land nu maar liefst vijf miljoen mensen dakloos zijn", aldus Van Wijk.

Hij liet onlangs euforisch weten op 'minimaal tienduizend bezoekers' te rekenen. Dat bleek ijdele hoop en vooraf veel te hoog ingeschat. Want het concert trok slechts een paar honderd toeschouwers die het benauwde en klamme weer en de gestaag neervallende regen gelijktijdig met een felle zon, trotseerden.

Aan de organisatie, het afwisselende programma werd heel vlot afgewerkt, en de kwaliteit van de optredende artiesten leek het niet te liggen. Want het schaars opgekomen publiek zag dat het vrouwentrio Mai Tai, toch niet zo piepjong meer, met hun megahit uit de jaren zeventig 'History' nog swingt als een trein en ook dat 'thuisclub' No Nonsens veel meer kan dan louter Oeteldonkse meezingers vertolken. ,,Er ontbrak wellicht een echte publiekstrekker", gaf Kees Scheepens, zanger van No Nonsens, als oorzaak van de lage opkomst aan. "Eigenlijk had Guus Meeuwis hier op moeten treden vind ik. Hij profileert zich altijd als 'echte Brabander'. Bij een benefietconcert in de provinciehoofdstad zou hij er eigenlijk moeten staan." Ondanks de geringe opkomst op de Bossche Markt bracht de actie voor China 7500 euro op, exclusief de collecteopbrengst. Het bedrag werd bijeengebracht door sponsors en bezoekers, die een tafeltje bij café De Paternoster hadden 'gekocht'. Een klassiek benefietconcert voor Birma bij activiteitencentrum Impuls aan de Van Heurnstraat, georganiseerd door hulpverleningsorganisatie AMURT, trok zaterdag slecht tien bezoekers. ,,Wellicht hadden we meer moeten benadrukken dat AMURT een organisatie is die in Birma door de regering volledig is geaccepteerd", meent initiatiefneemster Channa van den Enk.

Geen opmerkingen: